Buscador

diumenge, 15 de maig del 2011

FORMES ÚNIQUES DE CONTINUITAT EN L'ESPAI













1 - DOCUMENTACIÓ GENERAL
Autor: Umberto Boccioni (1882-1916)
Cronologia: 1913
Tipus d'obra: Escultura exempta.
Estil: Futurisme.
Material: Bronze.
Tècnica: Fosa.
Localització: Museu d'Art Modern (MoMa), New York.


2 - CONTEXT HISTÒRIC
L'esperança d'un món ideal al voltant del progrés científic i tecnològic anhelat durant el segle XIX es va esborrant, davant les bosses de misèria que es formen a les ciutats.
D'altra banda, la 1ª Guerra Mundial va ser la primera d'un món industrial on les màquines de matar van tenir un macabre protagonisme. Això va causar un brutal efecte en la societat. Van aparèixer les primeres avantguardes, i alguns moviments que havien aparegut abans de la guerra van tornar a agafar força.


3 - COMENTARI DE L'OBRA


 3.1 Estil
El futurisme va suposar l'abandonament dels models del passat, de la tradició figurativa; tot i que moltes de les obres beuen del món clàssic. En l'escultura, es busca donar moviment. El futurisme introdueix un nou concepte: la rapidesa, per a plasmar el moviment veloç en la línia dels nous progressos de la tècnica. S'aconsegueix retratar la sensació de moviment a partir de la descomposició de la figura i s'utilitzen una sèrie de recursos geomètrics propis del cubisme (cubisme dinàmic).
El futurisme també destaca els símibols de la modernitat, com els nous mitjans de transport, la ciutat, l'home i la seva realitat, la velocitat, el risc, la violència i el militarisme, etc.; això fa que el moviment estigui associat a aspectes morals i socials negatius.


 3.2 Descripció
L'obra representa un home en posició de marxa. Recorda les figures de l'art grec -alguns autors assenyalen a la Victòria de Samotràcia. La figura de cos sencer mostra un tors sense braços, substituïts per una forma arradonida; les cames fixades a dos blocs, formant una imatge aerodinàmica deformada per la velocitat. Per aconseguir un efecte de dinamisme i una expressió de la figura humana mecanitzada, el volum del cos es desplaça en un moviment per l'espai. El contorn de la figura apareix desdibuixat, obrint-se en diverses perspectives, multiplicant-se en volums còncaus i convexes que es tallen.
L'escultura és oberta però a la vegada està integrada entre l'objecte en moviment i el context espacial que l'envolta.




4 - INTERPRETACIÓ DE L'OBRA


 4.1 Funció
L'obra vol donar una imatge de l'home modern, un ésser anònim que viu en una gran ciutat. L'home és semblant a una màquina, un organisme mecànic. Pot recordar la figura d'un guerrer si es pensa en l'exaltació del militarisme dels artistes futuristes.


 4.2 Iconografia i significat
Experimentació del concepte del moviment en l'escultura, simbolitza la figura humana que avança vers el futur. La força, el moviment, la màquina, són elements vitals de l'època industrial i de l'home futurista que viu en ella.




Imatge trobada a:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada