Buscador

diumenge, 15 de maig del 2011

SOPA CAMPBELL'S





1 – DESCRIPCIÓ GENERAL
Autor: Andy Warhol (1928-1987)
Cronologia: 1965
Tipus d’obra: Pintura.
Estil: Pop art.
Tècnica: Acrílic i tinta serigràfica.
Localització actual: N’hi ha a la National Gallery of Art (Washington), Leo Castelli Gallery (New York) i a diverses col·leccions particulars.


2 - CONTEXT HISTÒRIC
Després de la crisi dels anys trenta, comença a aparèixer, a la nova societat industrial, una cultura de masses que reflexa les noves formes adoptades per la manera de producció, que produeix objectes massivament. L’any 1862 van aparèixer els primers quadres en sèrie de les conserves de sopa Campbell’s, en els quals Warhol posava en dubte els drets d’autor i la validesa de la seguretat.


3 – COMENTARI DE L’OBRA

 3.1 Estil
A mitjans dels anys cinquanta, dos crítics d’art britànics van proposar el terme “pop art” per referir-se a un conjunt creixent d’imatges i representacions sorgides als nous àmbits de la publicitat; la televisió, el cinema, els còmics, etc.
El pop art explora les relacions entre l’art i la cultura popular i desmitifica temes importants com la fama i la mort, alhora que exalta la vida banal, la quotidianitat i la impersonalitat.
Els temes més recurrents de la producció artística d’Andy Warhol van ser els productes comercials (Sopa Campbell’s, Coca-cola, detergent Brillo, etc.), els grans astres de l’espectacle (Marilyn Monroe, Liz Taylor, Elvis…), els líders polítics (Mao, Che…) i alguns símbols típics i tòpics com l’estàtua de la Llibertat.
L’artista va anomenar el seu estudi ‘The Factory’, per recalcar que allà el que s’hi feia era art en sèrie, i que la peça d’art havia perdut radicalment la seva qualitat d’única.
A les seves primeres obres, Warhol encara pintava a mà i es podien observar les pinzellades, però ràpidament optà per noves tècniques (com la serigrafia), que homogeneïtzen el color.

 3.2 Descripció
En aquesta representació d’una llauna de tomàquet Campbell’s, l’artista relega el clor vermell que apareix a l’etiqueta original als extrems metàl·lics. Dóna el protagonisme cromàtic de l’etiqueta al blau brut de la part superior, al verd àcid de la part inferior, al rosa, que s’observa tant a l’escut de l’Exposició Universal com a l’ombra de les lletres que formen la paraula “soup” i a la sanefa inferior, i al color groc de les paraules “Campbell’s” i “condensed”.

4 – INTERPRETACIÓ DE L’OBRA

 4.1 Funció
Evidentment, les diferents representacions de la Sopa Campbell’s són una queixa davant de la nova societat de consum i la cultura de masses.
A través de la llauna de sopa denunciava, també, el problema de la incomunicació en la societat tecnològica: la imatge representada era un objecte de consum, devorador de la pròpia individualitat.

 4.2 Iconografia i significat
Les representacions artístiques de les sopes Campbell’s es constitueixen en una protesta contra l’art institucionalitzat, que és fora de l’abast del públic i que moltes vegades és venerat sense que s’hi faci cap reflexió ni hi hagi una consciencia crítica.



Imatge trobada a:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada