Buscador

dimecres, 4 de maig del 2011

CREU I R






1 - DOCUMENTACIÓ GENERAL
Autor: Antoni Tàpies
Cronologia: 1975
Tipus d'obra: Pintura matèrica.
Estil: Informalisme.
Tècnica: Mixta: Sorra, tela, pedres, pintura i llapis grafit.
Localització: Col·lecció MACBA. Fundació Museu d'Art Contemporani de Barcelona.


2 - CONTEXT HISTÒRIC
L'obra d'Antoni Tàpies es va veure influenciada, des dels seus inicis, per la situació política a Espanya.
Antoni Tàpies pinta "Creu i R" uns mesos abans de la mort de Franco. Durant aquell any, va contribuir amb un cartell i una litografia a una campanya per abolir la pena de mort al país i va participar activament en les lluites que demanaven l'amnistia dels presos polítics del règim franquista.


3 - ANÀLISI DE L'OBRA
3.1 - Estil
L'Informalisme és un moviment pictòric que engloba totes les tendències abstractes i gestuals desenvolupades a França. Podríem dir que, a Europa, l'expressionisme abstracte s'anomena Informalisme. Dins d'aquest moviment es distingeixen diferents corrents, com l'abstracció lírica, la pintura matèrica, el taquisme, etc.
Tàpies, en l'obra "Creu i R", practica la pintura matèrica, també coneguda com a "art brut", que es caracteritza per la tècnica mixta i l'ús de materials heterogenis, moltes vegades de rebuig o de reciclatge, barrejats amb els materials tradicionals de l'art cercant un nou llenguatge d'expressió artística. Se sol considerar Tàpies com a precursor de l'Arte Povera, en la seva utilització de materials pobres i de rebuig, encara que cal remarcar la diferència conceptual de tots dos estils. Influenciat pel pop-art, als anys 70, Tàpies comença a fer servir objectes més sòlids en les seves obres, com parts de mobles, utilitzant-los com a evocadors d'un major ordre universal.

3.2 - Descripció
Aquesta obra, com la majoria de quadres matèrics de Tàpies, està basada en línies contundents que formen composicions complexes. Utilitza colors terrossos, propis de la matèria, com l'ocre, el marró, el negre i el vermell. Segons Tàpies, "Vivim en un món ple de colors", massa estridents per ell, que pinta en tons foscos, austers, com els esmentats anteriorment, perquè diu que són els colors de l'interior de les persones.
En la construcció de l'obra podem observar dos nivells: El llenguatge matèric, en aquest cas marcat per la textura de la sorra, les pedres i la tela; i el dibuix i la línia, donats per la creu, les lletres (R i H) i els signes (+).
Dóna molta importància a la superfície de l'obra, que adquireix valor de relleu: Les textures de la sorra, de les pedres, de la tela enganxada que dibuixa la lletra H i al mateix temps crea efectes d'ombres, aporten una gran expressivitat.


4 - INTERPRETACIÓ DE L'OBRA
4.1 - Funció
En la seva obra, Tàpies reflecteix una gran preocupació pels problemes de l'ésser humà: la malaltia, la mort, la soledat, el dolor o el sexe. Tàpies ens dóna una nova visió de la realitat més senzilla i quotidiana, enaltint-la a cotes de veritable espiritualitat. La concepció vital de l'artista es nodreix de la filosofia existencialista, que remarca la condició material i mortal de l'home.

4.2 - Iconografia i significat
A "Creu i R", el motiu principal és la creu, símbol que es converteix en l'element definitori de l'estil de Tàpies. Va començar a utilitzar-la després de la Guerra Civil, moment en què Espanya se li presentava com un gran cementiri.
Posteriorment, la creu serà entesa per l'artista com a símbol de les coordenades de l'espai. Però també estarà connectada amb la religió, el cristianisme i amb tota una tradició que arrenca de l'art medieval i que Tàpies recupera per donar-li un sentit de contemporaneïtat.
Pel que sembla, la creu és també un record a Ramon Llull, qui s'estranyava de que els artistes de la seva època no pintessin creus i les considerava "temes essencials".
L'obra, a més de la creu, conté altres símbols presents en la iconografia de l'autor: Altres creus petites, les lletres R i H -podrien ser la incial de Ramon (Llull) i la d'"Hospital", respectivament, o bé una referència a la seva malaltia pulmonar- i les petites benes amb taques de color vermell que es superposen a la part superior donant un efecte de volum.





Imatge trobada a:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada