Buscador

dimarts, 3 de maig del 2011

EL DISCÒBOL DE MIRÓ



1 - DOCUMENTACIÓ GENERAL


Autor: Miró (490-430 aC)
Cronologia: 460-450 aC (escultura original)
Tipus d'obra: Escultura exempta.
Estil: Art grec, període clàssic.
Tècnica: Fosa (original); talla (còpies).
Material: Bronze (original); marbre (còpies).
Cromatisme: Monocroma
Localització original: Probablement a l'Acròpolis d'Atenes.
Localització actual: L'original no s'ha conservat. Existeixen unes 30 còpies romanes (Museu del Louvre, Museo Nazionale Romano delle Terme, gliptoteca de Munich, etc)




2 - CONTEXT HISTÒRIC
Les Guerres Mèdiques contra els perses (490-470 aC) marquen el començament del període clàssic (segles V i IV aC). Els perses van ser derrotats a Salamina i a Platea. A partir d'aleshores comença l'etapa de màxima esplendor grega i s'inicia la reconstrucció de l'Acròpolis d'Atenes. Cap al 431 aC, comença la Guerra del Pel·loponès entre grecs, que propicia certa decadència econòmica. El 334 aC, Alexandre el Gran comença la conquesta de l'Imperi Persa. El 323 aC, Alexandre mor a Babilònia.




3 - ANÀLISI DE L'OBRA
3.1 - Estil
L'obra pertany al primer classicisme comprès entre els anys 460 i 400 aC. Les tres grans figures d'aquest període són Miró, Policlet i Fídies. Miró va assolir una gran fama com a escultor de déus, atletes i animals. Va ser deixeble directe d'Hageladas. Es dedicà exclusivament a l'escultura en bronze. Intentava captar el moviment en els moments més crítics.
L'artista, a l'inici del classicisme, busca la perfecció en les formes i proporcions. El discòbol, tot i seguir el cànon de Policlet -segons el qual l'alçada d'una persona havia de ser equivalent a set vegades la llargada del cap-, presenta alguns arcaismes: Musculatura amb poc volum, cabells poc treballats, expressió idealitzada del rostre (que recorda, en certa manera, el somriure del kouroi arcaic)...


3.2 - Descripció
La intenció de Miró era plasmar i transmetre el moviment, no esculpir la posició real que adopten els llançadors de disc.
La composició de l'escultura és molt atrevida, construïda a partir de línies corbes i triangles. Miró trenca amb l'estàtica de l'època arcaica, éssent el primer artista que plasma el moviment. Capta el moment en què l'atleta fa l'últim gir i es disposa a llançar el disc amb força. Aquesta postura forçada i complexa, amb el cos endavant, perduda la vertical, el braç dret tens, separat del cos en sentit contrari i alçat per damnt del cap, confereix a l'escultura un equilibri precari, responsable de la sensació de moviment.
Miró representa el tors frontalment i les extremitats de perfil. El discòbol és, doncs, una composició plana, pensada per ser observada de cares o bé d'esquenes. Si es mira des d'un altre angle, resulta confusa.
El cap té una forma semiesfèrica, massa regular. El cabell, fet a partir d'un dibuix molt homogeni i d'escàs relleu, és curt, gairebé no sobresurt de la superfície del crani. La massa capil·lar no queda integrada en el rostre, més aviat el delimita bruscament, sense matissos.
El rostre és inexpressiu, té una naturalitat aparent. Formalment és perfecte, però no es correspon amb el rostre d'un atleta que fa un esforç físic important. Resulta paradoxal la inconnexió entre l'acció representada i la innexpressivitat de la cara del llançador. És un rostre idealitzat, molt propi del període clàssic.




4 - INTERPRETACIÓ DE L'OBRA
4.1 - Funció
Igual que la majoria d'obres de temàtica esportiva o heroica, el discòbol va ser destinat segurament a ser exposat en un lloc públic.


4.2 - Iconografia i significat
Representa un jove atleta en el moment de la màxima plenitud física i il·lustra l'ideal atlètic de l'època.
Una altra hipòtesi apunta que aquesta obra representava, potser, l'heroi Hyakinthos, que va morir quan llançava el disc.


El discòbol no és la primera obra que s'esforça en representar l'home com a ideal simbòlic de si mateix i no com a representació d'una divinitat o exvot.






Imatges trobades a:
http://mujeresderoma.blogspot.com/2009/06/al-muchacho-que-se-convirtio-en-el.html
http://www.google.es/imgres?imgurl=http://www.circulaseguro.com/images/2009/07/discobolo.jpg&imgrefurl=http://www.magazineplazza.com/categoria/educacion-y-seguridad-vial/page/8/&usg=__o_kkO5mB6CtxziSgIg5XIL7_kSs=&h=464&w=500&sz=17&hl=es&start=40&zoom=1&tbnid=DfzV9un_MjQCwM:&tbnh=147&tbnw=158&ei=9iXATYO5A-Og4QaRmOTDBA&prev=/search%3Fq%3DEL%2BDISCOBOL%2BDE%2BMIRO%26um%3D1%26hl%3Des%26sa%3DN%26rlz%3D1C1DVCF_enES401%26biw%3D1366%26bih%3D673%26tbm%3Disch0%2C540&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=266&page=2&ndsp=23&ved=1t:429,r:13,s:40&tx=36&ty=91&biw=1366&bih=673

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada