Buscador

dimarts, 22 de febrer del 2011

NIKÉ ÀPTERA / ATENEA NIKÉ



1. DOCUMENTACIÓ GENERAL
Autors: Mnèsicles, a partir del projecte de Cal·lícrates.
Cronologia: 427-424 aC
Estil: Art grec clàssic, ordre jònic.
Tipus d'obra: Arquitectura. Edifici de culte; temple.
Material: Marbre del Pentèlic.
Sistema constructiu: Arquitravat o allindat.
Localització: Acròpolis d'Atenes (Grècia).

2. CONTEXT HISTÒRIC
Les Guerres Mèdiques contra els perses (490-470 aC) marquen el començament del període clàssic (segles V i IV aC). Els perses van ser definitivament derrotats a Salamina i a Platea i, a partir d'aleshores, comença l'etapa de màxima esplendor grega. S'inicia la reconstrucció de l'acròpolis d'Atenes.Cap al 431 aC comença la Guerra del Pel·loponès entre grecs, que propicia certa decadència econòmica. Alexandre (el Gran) i els macedonis emprenen la conquesta de l'Imperi Persa. El 334 aC, Alexandre mor a Babilònia.

3. ANÀLISI DE L'OBRA
 3.1 - Estil al qual pertany
És un temple grec clàssic d'orde jònic, tal i com s'aprecia en les columnes de fust acanalat, capitell amb volutes i base. És un edifici esvelt, amb proporcions humanes. El fris és continu, decorat amb alts relleus que revelen diversos estils, deduïm, doncs, que van ser executats per diferents artistes.

 3.2 - Descripció
És un temple de planta rectangular, amfipròstil i tetràstil. Les columnes, totes exemptes, amb fusts monolítics que reposen sobre bases motllurades, tenen un diàmetre més reduït que les dòriques.
Els elements suportats són l'arquitrau, que consta de tres platabandes, un fris amb relleus continus i una cornisa semblant a la dels temples dòrics, damunt la qual s'alçaven el frontó, la teulada i, per últim, els acroteris (elements desapareguts).
El temple de Niké Àptera o Atenea Niké és el primer que trobem quan entrem a l'acròpolis per la Via Sacra.Les reduïdes mides del solar van obligar a fusionar la naos i el pronaos, i a tancar l'accés per mitjà d'una reixa muntada entre els pilars.
Les  volutes dels capitells angulars són asimètriques.

4. INTERPRETACIÓ DE L'OBRA
 4.1 - Funció
Temple dedicat a la deesa Victòria. Va ser construït per commemorar la victòria sobre els perses. Originàriament era un edifici de culte, però a l'Edat Mitjana es van utilitzar els bloc de marbre per fortificar l'acròpolis.
Ha estat reconstruït fins a l'alçada de la cornisa.

 4.2 - Iconografia i significat
La tradició explica que els atenesos van erigir el temple de Niké Àptera (Victòria sense ales) perquè la Victòria no volés mai més i es quedés per sempre a Atenes. Els relleus del fris representen escenes de la batalla de Platea i de la deesa Victòria cordant-se la sandàlia, portant un brau al sacrifici.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada